Melyik hús vörös és melyik fehér?

| Fehér Diéta
Melyik hús vörös és melyik fehér?

A fehér diéta szempontjából nagyon fontos tisztázni, hogy melyik is a vörös és melyik a fehér hús.

Fogfehérítés után ugyanis csak fehér, azaz nagyon világos színű húsokat lehet fogyasztani. Vörös húsokat fogfehérítés után nem szabad enni azért, hogy a fogainkat ne színezze el az étel, a fogorvos által előírt fehér diéta időszakában.

Az én „főző-„ vagy asztaltársaságomban a húsok hovatartozásával kapcsolatban általában az alábbi kérdések vetődtek fel és képezték vita tárgyát:

A csirke fehér hús, igen, na de a fürj?

Mi a helyzet a lazaccal?

A házinyúl és a vadnyúl fehér húsú?

 

Szerintem a válasz könnyű, de kellő határozottsággal még engem is meg lehet néha ingatni. Úgy sejtem nem csak mi indítottunk vitát ezekről a kérdésekről, mert számos megközelítés látott már napvilágot a húsok megkülönböztetésére. Az alábbiakban néhány példa:

 3kremsajtos_toltott_csirkemell_fehergombas_rizzsel

1, A szárnyas az fehér húsú, a többi vörös

Ha megvizsgáljuk a húst, akkor ez valóban igaz a csirke és a pulyka esetében, de nem kell messzire menni, elég, ha csak a házkörül szétnézünk (már, akinél...), mert ez az elmélet már a kacsánál és a libánál kérdéses, hiszen láthatóan sötét színű a húsuk. A vadkacsa és a vadliba esetében még nagyobb biztonsággal állíthatjuk, hogy nem fehér. Nem mellékesen a házinyúl nem szárnyas, mégis fehér húsú.

 3alapanyag_roppanos_tok_tokehalfasirttal

2, A szárnyasok és halak fehér húsúak, a többi vörös

E szerint az elmélet szerint, kicsit más megközelítésben például a sertés, a marha, a borjú mind-mind vörös húsnak számítanak és ezeknek a feldogozott, pácolt formái is. Ez az elmélet már számol a nyúllal, bár igen érdekes módon a szárnyasok között szerepel, fehér húsúként. A halak esetében is felmerül a kivétel csakúgy, mint az előző elméletnél. Vegyük csak a vörös tonhalat, melynek már a nevéből is kiderül, hogy nem fehér húsú és a lazac is lazac színű.

 

3, Az az izomzat, amely hosszan terhelt, az vörös hús, a többi fehér

Ez az elmélet az állat testében való elhelyezkedése és funkciója alapján sorolja kategóriákba a húsokat. A hosszabb ideig igénybe vett izmok, például a csirke combja, a ló húsa sötétebbek. A rövid ideig tartó, intenzív mozgást végző izmok, mint a csirke melle vagy szárnya világosabb színű, így fehér hús. A megkülönböztetéskor még vizsgálandó az, hogy a vörös hús zsírtartalma magasabb, mint a fehéré és a fehérjetartalma alacsonyabb, azonban több bennük a tápanyag. - vallja a harmadik elmélet.

Tévhit, hogy a hús színét a vér vagy a benne található erezet sűrűsége határozná meg. A hús színéért a mioglobin a felelős, melynek funkciója az oxigén tárolása. Minél magasabb a hús mioglobin tartalma, annál pigmentáltabb, azaz annál sötétebb színt vesz fel. A mioglobin tartalom az állat életstílusával függ össze. Minél nagyobb kitartásra van szüksége egy állatnak, annál több izomsejtben tárolt energia kell számára. A hosszú energiaellátással magas mioglobin szint párosul. Ennek köszönhetően nem csak a marha, a borjú, a ló húsa sötét, hanem a vándormadaraké is, mint például a kacsa vagy a liba.

Szerintem a legegyszerűbb szemrevételezéssel megállapítani, hogy az adott hús fehér vagy vörös-e, de tudom, hogy vannak olyan esetek, amelyek egy kevésbé gyakorlott, hobby szakácson kifognak. A fogfehérítés utáni Fehér Diéta szakácskönyvben csak fogfehérítés után fogyasztható húsok szerepelnek, sőt, a receptek után megtalálható az összes felhasznált alapanyag listája és a helyettesítő alapanyagok is, így nem kell találgatni, hogy fogfehérítés után mit lehet enni annak érdekében, hogy megőrizzük fogaink fehérségét.

 

Kiemelnék a fogfehérítés után is fogyasztható húsok közül néhányat, amelyeket ritkábban eszünk, ám érdemes volna rajta változtatni:

3nyulsult_zoldseges_gerslirizottoval

Nyúlhús: A gyakran fogyasztott csirke helyett érdemes az étrendünkbe építeni a nyúlhúst. A nyúlnak magas a fehérjetartalma, zsírszegény, sok benne a B-vitamin és a vas. A benne található tápanyagok 30%-kal jobban hasznosulnak, mint a csirkehús esetében. Tudom, sokan sajnáljátok szegény nyuszit. Ne sajnáljátok, mert ha a nyuszi megehetne Téged, megenne! 😉

4toscan_facanos_lasagne

Fácán mell: A fácán vörös hús, ám a melle világos színű, így fogfehérítést követően is nagy biztonsággal fogyasztható. A legjobb minőségű vörös húsok a vadak, alacsony a koleszterintartalmuk, zsírszegények és magas a fehérjetartalmuk. Magas szintén a B-vitamin és a vastartalmuk, de a legnagyobb mértékű az az örömforrás, amit fogyasztásukkal nyerünk. Ezt a tényt egy vadász lányaként és nagy vadhús fogyasztóként magam is igazolhatom!

15985434713_png

Halak, tengeri herkentyűk: A halak az omega-3 zsírsav mellett rengeteg vitamint (A, D, B12) tartalmaznak, melyek egészen kicsi kortól idős korig elengedhetetlenek a szervezetünk számára. Rendszeres fogyasztásukkal számtalan betegség megelőzhető. Ennek a témának egy külön blog bejegyzés dukálna, így sort is kerítünk rá nemsokára.

Ha kedvet kaptál valamelyik húsétel elkészítéséhez, rendeld meg a szakácskönyvet, mert a fogfehérítés utáni Fehér Diéta szakácskönyvben természetesen találhatók ízletes és izgalmas receptek nyúlhús, fácán, hal és tengeri herkentyűk felhasználásával is.


Szakácskönyv csomagok


FOGROVOSOKNAK, VISZONTELADÓKNAK
FEHÉR DIÉTA
SZAKÁCSKÖNYV
Szakácskönyv

Fehér diéta szakácskönyv - B/5 méret, 112 oldal, 71 recept

- fogfehérítés utáni tippek
- nemzetközi gasztronómia
- minden napszakhoz illő fogások: reggeli, ebéd, vacsora
- előételek, levesek, főételek, desszertek, snack-ek
- 5-10 perc alatt elkészíthető, egyszerű és exkluzív ételek
- változatos hús- és tésztaételek

Laktózmentes Gluténmentes Vegetáriánus Fitt White Party étel

Ár: 4.990 Ft
Szállítási költség: 480 Ft

FOGROVOSOKNAK, VISZONTELADÓKNAK
FEHÉR DIÉTA
SZAKÁCSKÖNYV CSOMAG
FOGORVOSOKNAK
Dental Business csomag

Dental Business csomag - B/5 méret, 112 oldal, 71 recept

1, Fehér diéta szakácskönyv
- fogfehérítés utáni tippek
- nemzetközi gasztronómia
- minden napszakhoz illő fogások: reggeli, ebéd, vacsora
- előételek, levesek, főételek, desszertek, snack-ek
- 5-10 perc alatt elkészíthető, egyszerű és exkluzív ételek
- változatos hús- és tésztaételek

Laktózmentes Gluténmentes Vegetáriánus Fitt White Party étel

2, Fehér diéta szakácskönyv nagykereskedelmi áron (minimum 10 db)
3, Az értékesítést segítő marketing anyagok

- minimum 10 db szakácskönyv rendelése esetén

Ár: 32.000 Ft / csomag - (10 db szakácskönyv / csomag)
Szállítási költség: 1.890 Ft

FOGROVOSOKNAK, VISZONTELADÓKNAK
FEHÉR DIÉTA
SZAKÁCSKÖNYV CSOMAG
FOGORVOSOKNAK
Extra Dental Business csomag

Extra Dental Business csomag - B/5 méret, 112 oldal, 71 recept

1, Fehér diéta szakácskönyv
- fogfehérítés utáni tippek
- nemzetközi gasztronómia
- minden napszakhoz illő fogások: reggeli, ebéd, vacsora
- előételek, levesek, főételek, desszertek, snack-ek
- 5-10 perc alatt elkészíthető, egyszerű és exkluzív ételek
- változatos hús- és tésztaételek

Laktózmentes Gluténmentes Vegetáriánus Fitt White Party étel

2, Fehér diéta szakácskönyv kedvezményes nagykereskedelmi áron (minimum 100 db, azaz 10 csomag)
3, Az értékesítést segítő marketing anyagok
4, Igény esetén termékismereti képzés az értékesítésben résztvevő kollégáknak, amely nagymértékben növeli az értékesítés hatékonyságát
5, Ingyenes szállítás

- minimum 100 db, azaz 10 csomag szakácskönyv rendelése esetén

Ár: 29.500 Ft / csomag - (10 db szakácskönyv / csomag)
Szállítási költség: 0 Ft

Fehér diéta
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.