Tudtad, hogy fogfehérítést követően fehér diétát kell tartani?
Én a negyedik alkalom után jöttem rá, hogy a korábbi fogfehérítések alkalmával azért éreztem kevésbé hatékonynak az eljárást, mert nem tartottam be a fogorvosom tanácsát, hogy csak világos színű ételeket egyek. Kizárólag a szigorúan tilos ételek fogyasztását kerültem, mint például a pirospaprika, paradicsom, vörösbor vagy kávé. Ennél azonban sokkal hatékonyabbak lehetünk, ha csak fehér színű ételeket fogyasztunk a kezelést követően. A fogfehérítési folyamat nem ér véget a rendelőben vagy az otthoni kezelés elvégzésével. Fogfehérítési eljárástól függően 2-14 nap, mire a fogak, a fogzománc visszanyeri eredeti állapotát. Ez idő alatt számomra - aki imádja az ízletes ételeket és szeret a konyhában tevékenykedni - nagy nehézséget okozott, hogy csak és kizárólag fehér színű ételeket fogyasszak, zsírszegényen és savmentesen étkezzek. Egyidejűleg azonban izgalmas kihívásnak is éreztem, így nekiálltam néhány megfelelő recept összeállításának, hogy jól teljenek a fehér diétával töltött napjaink. Tovább erősített a receptgyűjtemény kiadásában az, hogy ezekben a napokban olyan éttermet sem volt könnyű találni, ahol kellő rugalmassággal szolgáltak volna ki, így még nagyobb hangsúlyt kapott az otthoni sütés-főzés.
Igyekeztem úgy összeállítani a receptgyűjteményt, hogy a már kialakult életformánkhoz is megfelelő receptet találjunk, azaz külön jelöltem a vegetáriánus, a gluténmentes, a laktózmentes és a fitt ételeket.
A 71 receptet tartalmazó gyűjteményben találhatók minden napszakhoz illő fogások, valamint egyszerű, 5-10 perc alatt elkészíthető ételek, továbbá olyan exkluzív receptek , amelyek akár egy családi ünnepen vagy egy white party-n is felszolgálhatók lennének. Az egyhangúság elkerülése érdekében pedig törekedtem változatos ízvilágú, nemzetközi ételeket is ajánlani.
Jó szórakozást a receptek használatához, örömteli pillanatokat az ételek fogyasztásához és nem mellesleg ragyogó, hódító fehér fogakat kívánok!
Ismét megjelent egy könyv, ismét szakácskönyv! - gondolhatjuk az első pillanatban. De olvassuk el az alcímét, lapozzunk bele, nézzünk a mélyére és akkor észrevesszük a tartalmat is, mitől más ez a recepttár!
Nem gasztronómiai forradalmat akar elindítani, hanem alternatívákat ajánl.
Segítő szándékkal íródott, hogy az élvezetekről ne kelljen lemondani senkinek, csupán azért, mert egy szépészeti beavatkozás időlegesen korlátozza az étkezését. A receptek élvezetesek, nem mondhatom, hogy sokszínűek, mert fehérek! Minden recept végén megtalálható a jó tanács, hogy az ételintoleranciával élők is kedvükre el tudják készíteni. Sőt annyira változatos, hogy ajánlanám más célcsoportok számára is főleg azoknak, akiknek figyelniük kell a fehérje bevitelre. Ők is találhatnak maguknak változatos ételeket a jól bevált csirkemellen kívül.
A főzéstől, nem kell megriadni! Inkább főzzünk hibákkal, de szeretettel, mintsem, hogy dobozokból táplálkozzunk!
Köszönet a szakirodalomért és a tippek lektorálásáért
Dr. Győrfi Adrienne – kandidátusnak, a Professzionális fogfehérítés című tankönyv szerzőjének.
Köszönet a tanácsadásért
Dr. Losonczy Levente – szenvedélyes fogorvosnak, implantológusnak, fogesztétikusnak, praxisa vezető főorvosának
Köszönet
Vomberg Frigyes - séfnek, szakoktatónak, food stylist-nak, az Európa-bajnok Bocuse d' Or csapat trénerének a receptek lektorálásáért
A fogfehérítésről, annak kockázatáról, mellékhatásairól és a fehér diéta szükséges időtartamáról érdeklődj fogorvosodnál!
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala nyilvántartási szám: 008174
Fehér diéta
Sütihasználati tájékoztató