Hogyan kerüld el a maszk alatti kellemetlen szájszagot?

| Dr. Bernáth Vivien, fogorvos
Hogyan kerüld el a maszk alatti kellemetlen szájszagot?

Az elmúlt egy év mindenki számára sok változást hozott, senkinek sem kell bemutatnom a vírushelyzetet és következményeit. Írhatnék én is a COVID-ról, de ez nem a sokadik pandémiáról szóló iromány lesz, amit mindenki továbblapoz.

Egy apró mégis a hétköznapjainkat merőben megváltoztató új résztvevőt kellett befogadnunk életünkbe, vagyis zsebünkbe/táskánkba/autónkba stb...
Sok bosszúságot tud okozni, mikor épp csak beszaladsz a boltba egy liter tejért és nem szolgálnak ki nélküle. Hozzá kell szokjunk, hogy a telefon, a lakáskulcs és a tárca mellé 2020 tavaszától már egy maszkot is magunkkal kell, hogy vigyünk.



Rövid ideig mindenki komfortosan viseli, majd körülbelül a 3-4. perc környékén elkezd zavaróvá válni: nem kapunk levegőt, irritálja az orrunk, a fülünk, rúzsos-alapozós lesz, izzadunk alatta. Talán a zavaró nem is a megfelelő szó. Utáljuk, rosszul vagyunk tőle.
Vannak viszont akiknek ennél több kellemetlenséget okoz.
Elkezdenek egy eddig talán ismeretlen, meglepő, kellemetlen szagot érezni. Ilyenkor elgondolkozik az ember, a maszk lehet a hibás? A szám az? Kívülről jön? Más is érzi? Vajon mindig ilyen, csak én nem éreztem eddig?



A maszkviselésnek köszönhetően egészen hamar szembesülhetünk a kellemetlen szájszaggal. Fogorvosként gyakran találkozom ezzel a panasszal.  Gyakori probléma ugyanis, hogy ha a páciens nem érez kellemetlen szagot/- ízt, nem szorul be ételmaradék a fogközökbe, illetve nincs fájdalom, tehát összességében az az érzés fogalmazódik meg benne, minden rendben a fogaival, ha nincs panasza, minek is menjen fogorvoshoz?! Lehet, hogy akad olyan, aki magára ismer a felsorolásban.

Muszáj kihangsúlyoznom, hogy akinek nem inge természetesen ne vegye magára!
Nagyon sok tudatos, motivált páciens is megfordul nálam, akikre nem vonatkoznak az elmondottak.
Bízom benne, hogy a cikk elolvasása után az utóbbi tábor gazdagodni fog.

Önmagában a rossz lehelet nem feltétlen utal betegségre, viszont hosszabb fennállás esetén intő jelnek kell tekinteni és szakemberhez fordulni. Sokan esnek abba a hibába, hogy a szájöblítő szereket hívják segítségül, viszont ezzel legtöbbször csak a tüneteket takarják el. Hatásosak lehetnek a megfelelő hatóanyagú szájöblítők például a fogágybetegség elleni küzdelemben, viszont a napi használata kiszáríthatja a nyálkahártyát és elszínezheti a fogakat, pótlásokat. Érdemes szakemberrel konzultálni, mielőtt szájvizet választunk.
Rengeteg oka lehet a rossz leheletnek az apró könnyen orvosolhatótól, akár a krónikus betegségig.
Az alábbiakban kitérek a leggyakoribbakra.



Az első és legalapvetőbb a nem megfelelő fogmosási technika, illetve a rendszertelen tisztítás. Rendszeres alatt azt érjük, hogy a napi minimum kétszeri 2-3 percig tartó alapos fogmosás, kiegészítve fogköztisztítással. Adott esetben étkezések után is. Ez már az a „kategória”, aminek a megvalósulását mi szakemberek igenis észreveszünk és én személy szerint külön dicsérettel szoktam illetni.

Fogköztisztítás alatt a következőket értem:
1. Fogselymezés: még zárt fogközöknél, ahol az íny háromszög alakban kitölti a fogak közti rést. Óvatosan, fűrészelő mozdulatokkal. Erre még a későbbi cikkemben részletesen kitérek.
2. Fogköztiszító kefe használata, abban az esetben, ha a fogközök „megnyíltak” az íny valamilyen oknál fogva visszahúzódótt, ergo egy látható fekete háromszög alakú rés alakult ki a fogak között. Kulcsfontosságú a megfelelő méret kiválasztása.
3. Szájzuhany kiegészítésként. 



Gyakorta előfordul, hogy fogmosás után is megmarad a kellemetlen diszkomfort. Ilyenkor legtöbbször nem megfelelő a technika ( amiről később még részletesen olvashattok ) és a lepedék egy része a fog és az íny találkozásánál, a leghátsó őrlőfogak tájékán vagy a fogak közötti résekben ügyesen megbújik.

Kezdő Fogköztisztítók figyelem !
Első néhány alkalommal kellemetlen érzés lehet a fogselymezés, illetve a nem megfelelő méretű fogköztisztító kefe használata. Gyakran kapom enyhe, lesütött tekintetek mellett  következő kérdést: „Doktornő, normális, ha fogmosás után fogköztisztítás közben ismét kellemetlen szagot érzek?” – azt hiszem az előzőekben már választ is adtam erre a kérdésre. Igen „normális”! Azt jelenti, maradt még a fogközökben lepedék vagy szuvasság/ fogkő van jelen ezeken a területeken. 

Tipp: Ha úgy érzed, minden területet tökéletesen megmostál, érdemes letesztelned magad. Ehhez nagy segítség lehet a plakkfestő tabletta vagy folyadék használata, amely beszínezi a maradék szénhidrátokat a fogakon, így könnyen láthatóvá válik, ha valamelyik terület kevesebb figyelmet kapott tisztításkor. Gyerekeknek javaslom először fordítva próbálni!
Fogmosás előtt színezni és addig úgy tisztítani még el nem tűnik mindenhonnan a festék.
Ezt a kis festős játékot érdemes hetente megismételni ellenőrzés céljából, amíg nem tökéletes. (Fogfehérítés után érdemes elkerülni a plakkfestő használatát!)

A következő gyakori gondot a jelenlévő fogkő okozhatja, amely gyakran társulhat ínygyulladással, fogágybetegséggel.

A fogkő kialakulása szorosan összefügg az első pontban említettekkel. Alapvetően az ételmaradék a nyálban lévő ionok és baktériumok a fő alkotó elemei, amelyek egy sima csillogó-villogó felületen nem képesek megtapadni. A tökéletlen fogmosás során ott maradt ételmaradék viszont szuper táptalajt biztosít, hogy további lepedék és baktériumok tapadhassanak oda. Az említett ionok főként a nyálból származnak, ezért ott kell rájuk leginkább számítani, ahol a nyálmirigyekből távoznak. Ezek a helyek: az alsó fogaink belső, nyelv felőli felszínén, illetve a felső őrlő fogak arc felőli területei, legnagyobb százalékban a fogkő is itt alakul ki elsőként. Ezen területeken még precízebb tisztítás szükséges. A fogkő már 2-3 hét alatt létrejöhet, így nincs idő lazsálni a fogmosással. Ez a megkeményedett szennyeződés nem távolítható el könnyedén otthon, ehhez már ultrahangos rendelői tisztításra van szükség. A kellemetlen szagon és látványon túl, mivel egész baktérium kolóniákat tartalmaz, ínygyulladást is okoz. Ez már vérzéssel, illetve későbbiekben az íny visszahúzódásával és fogágybetegség kialakulásával járhat. Ezen a ponton már veszélyben van a fogak tartószövete, legrosszabb esetben a fogak elvesztésével is járhat az állapot.

Tipp: Mindenkinél alakul ki fogkő, kinél kevesebb, kinél nagyobb mennyiségben. Erősen javasolt 6 havonta ellátogatni fogorvosunkhoz egy gyors és fájdalommentes tisztításra.
Kis mennyiség kis gyulladás kis fájdalom. Ha sokáig húzzuk-halasztjuk, nagyobb mennyiség, nagyobb gyulladás és így tovább. 

A következő cikkekben olvashattok még:
- a megfelelő tisztítási technikákról
- a megfelelő fogpótlás választásáról
- a fogfehérítésről
- a fogfehérítés utáni teendőkről


Szakácskönyv csomagok


FOGROVOSOKNAK, VISZONTELADÓKNAK
FEHÉR DIÉTA
SZAKÁCSKÖNYV
Szakácskönyv

Fehér diéta szakácskönyv - B/5 méret, 112 oldal, 71 recept

- fogfehérítés utáni tippek
- nemzetközi gasztronómia
- minden napszakhoz illő fogások: reggeli, ebéd, vacsora
- előételek, levesek, főételek, desszertek, snack-ek
- 5-10 perc alatt elkészíthető, egyszerű és exkluzív ételek
- változatos hús- és tésztaételek

Laktózmentes Gluténmentes Vegetáriánus Fitt White Party étel

Ár: 4.990 Ft
Szállítási költség: 480 Ft

FOGROVOSOKNAK, VISZONTELADÓKNAK
FEHÉR DIÉTA
SZAKÁCSKÖNYV CSOMAG
FOGORVOSOKNAK
Dental Business csomag

Dental Business csomag - B/5 méret, 112 oldal, 71 recept

1, Fehér diéta szakácskönyv
- fogfehérítés utáni tippek
- nemzetközi gasztronómia
- minden napszakhoz illő fogások: reggeli, ebéd, vacsora
- előételek, levesek, főételek, desszertek, snack-ek
- 5-10 perc alatt elkészíthető, egyszerű és exkluzív ételek
- változatos hús- és tésztaételek

Laktózmentes Gluténmentes Vegetáriánus Fitt White Party étel

2, Fehér diéta szakácskönyv nagykereskedelmi áron (minimum 10 db)
3, Az értékesítést segítő marketing anyagok

- minimum 10 db szakácskönyv rendelése esetén

Ár: 32.000 Ft / csomag - (10 db szakácskönyv / csomag)
Szállítási költség: 1.890 Ft

FOGROVOSOKNAK, VISZONTELADÓKNAK
FEHÉR DIÉTA
SZAKÁCSKÖNYV CSOMAG
FOGORVOSOKNAK
Extra Dental Business csomag

Extra Dental Business csomag - B/5 méret, 112 oldal, 71 recept

1, Fehér diéta szakácskönyv
- fogfehérítés utáni tippek
- nemzetközi gasztronómia
- minden napszakhoz illő fogások: reggeli, ebéd, vacsora
- előételek, levesek, főételek, desszertek, snack-ek
- 5-10 perc alatt elkészíthető, egyszerű és exkluzív ételek
- változatos hús- és tésztaételek

Laktózmentes Gluténmentes Vegetáriánus Fitt White Party étel

2, Fehér diéta szakácskönyv kedvezményes nagykereskedelmi áron (minimum 100 db, azaz 10 csomag)
3, Az értékesítést segítő marketing anyagok
4, Igény esetén termékismereti képzés az értékesítésben résztvevő kollégáknak, amely nagymértékben növeli az értékesítés hatékonyságát
5, Ingyenes szállítás

- minimum 100 db, azaz 10 csomag szakácskönyv rendelése esetén

Ár: 29.500 Ft / csomag - (10 db szakácskönyv / csomag)
Szállítási költség: 0 Ft

Fehér diéta
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.