Tények és legendák a legnépszerűbb koffeines ital és a fogaink kapcsolatáról.
A kávé kis világunk méltán legnépszerűbb koffeines itala. Nem csupán reggeli ébredésünket könnyíti meg nap mint nap, de a napközbeni szünetek, baráti találkák, mély beszélgetések egyik alapvető és nélkülözhetetlen kísérője.
Manapság nem csupán klasszikus, sötét pörkölésű, olasz kávét fogyaszthatunk: a valódi ínyencek immár a specialty kávéval, azaz a világos pörkölésű kávéval is kényeztethetik magukat. A specialty hitvallása szerint a kávé alapvetően gyümölcs, így abban – a borhoz hasonlóan – ízjegyeket, zamatokat, tónusokat kellene felfedeznünk. Az újhullámos kávénak több új italt is köszönhetünk, többek között a flat white-ot vagy a cortadót. A kávé körüli kultúra fejlődésében az a legjobb, hogy bátran kísérletezhetünk, így mindenki megtalálhatja az ízlésének legmegfelelőbb termőterületet, pörkölési stílust, tejmennyiséget vagy akár elkészítési módot (gondolunk itt a manapság oly divatos filterkávé-őrületre).
Na de hogyan is hat a kávé a fogainkra? Mit tehetünk, ha szeretnénk megőrizni fogfehérítés utáni ragyogó mosolyunkat? Köztudott tény, hogy a forró (és a jeges) italok fogyasztása alapvetően sem ajánlott, mivel ezek a szélsőségek erősen roncsolják fogaink legfelső védelmi rendszerét, vagyis a fogzománcot. Első körben tehát fogaink védelme érdekében kerüljük a túl forró kávé alkalmi vagy rendszeres fogyasztását, hiszen ezzel rengeteget ártunk vakító mosolyunknak.
Amennyiben éppen fogfehérítésen estünk át, különösen ügyelnünk kell fogaink fehérségének megőrzésére. Amennyiben az ízlésünk nem számítana, azt javasolnánk, hogy ebben az időszakban kizárólag – nem túl hideg – szénsavmentes ásványvizet fogyasszunk, elkerülve ezzel az esetleges elszíneződéseket. Fontos, hogy körültekintően válasszunk sötét színű italokat, sőt mi több, eleinte célszerűbb a feketekávét teljes egészében kiiktatnunk az étrendünkből. Fogyasszunk helyette más, magasabb koffeintartalmú italokat. Amennyiben ez a lehetetlennel határos küldetésnek bizonyul – el tudjuk képzelni, hogy igen – úgy érdemes betartanunk pár alapvető szabályt fogaink védelme érdekében.
Egy egyszerű, de nagyszerű, barna tónusú színskálához hasonlíthatjuk a számunkra hasznos információk halmazát – minél sötétebb a kávé, annál nagyobb kárt okozhat vakító mosolyunkban, minél világosabb, a fehérhez közelítő, annál kisebbet. Ez egyébként nem csak fogfehérítés után lényeges és hasznos információ, de a hétköznapokban is. Minél több sűrű feketét fogyasztunk, annál nagyobb az esélye fogaink elszíneződésének, így, ha tehetjük, ebben az időszakban inkább a világosabb színű, tejes italok mellett tegyük le voksunkat. Kerüljük a filterkávét, az americano-t, a hosszúkávét, az eszpresszót. Minél „hígabb” az italunk, minél több benne a (sima vagy növényi) tej, jelen esetben annál jobban járunk. Még egy lépéssel közelebb kerülhetünk a kívánt hatáshoz, ha szívószálat alkalmazunk – így gyakorlatilag nagy arányban elkerülhetjük, hogy a kávé fogainkhoz érjen.
Mindazonáltal további trükköket is alkalmazhatunk fogaink védelme érdekében – amennyiben semmi esetre sem tudunk lemondani a nap kedvenc eszpresszónkról (vagy bármilyen más kávés italunkról), úgy mindig hordjunk magunkkal utazó fogkefét és fogkrémet. Minden egyes kávé elfogyasztása után mossunk fogat, elkerülve ezzel a további elszíneződést. A képlet rendkívül egyszerű: minél többet mosunk fogat (akár kávé, akár más falat után), minél többet gondozzuk és minél alaposabban, annál jobban meg tudjuk óvni fehér mosolyunkat.
Amint a mellékelt ábra is mutatja, nem lehetetlen a kávé beiktatása a napi étrendbe fogfehérítés után sem, csupán legyünk körültekintőek, kerüljük a sötét italok fogyasztását és azok direkt érintkezését fogainkkal – megéri az áldozatot, hiszen ezáltal sokkal tovább és sokkal intenzívebben élvezhetjük vakító fehérségű mosolyunkat.