Az alkoholról két hétre le lehet mondani, de könnyedén adódhat olyan helyzet, hogy nem ez a terv. Ekkor felmerül a kérdés: Fogfehérítés után mit lehet inni?
A legtöbben pont egy fontos cél elérése, egy esemény, munka vagy fontos megjelenés miatt mennek fogfehérítésre. A pácienseknek fogalmuk sincs róla, hogy fogfehérítést követően egyáltatlán diétát kell tartani és hogy azt mennyi ideig. Így nagy valószínűséggel előfordul, hogy egy tökélésnek tervezett esemény, egy nagy terv lezárása, esetleg kezdete egyszerűen nem ennek megfelelően lett eltervezve, megszervezve. A fogfehérítés utáni Fehér Diéta szakácskönyv megírásakor, bor- és pezsgőkedvelőként, erre is gondoltam.
A Fehér Diéta receptkönyvben a vegetáriánus, a laktóz- és a gluténmentes ételek mellet megtalálhatók az úgynevezett wite party ételek is, melyek külön piktogramokkal jelöltek. Ezek azok az ételek, amelyek esetleg magasabb árú alapanyagból készültek vagy olyan típusúak, hogy akár egy családi rendezvényen, partyn, állófogadáson is megállnák a helyüket. Ehhez az eseményhez, hangulathoz bizony hozzá tartozik egy jó fehérbor elkortyolása vagy más fehér nedű fogyasztása.
Itt egy szuper lista arra vonatkozóan, hogy fogfehérítés után mit lehet inni:
- Fehérbor
- Vodka
- Gin
- Pálinka (nem mézes, nem ágyas, tiszta vízszínű)
- Fehér rum
- Rizspálinka
- Grappa
Sajnos erre a kis időre a pezsgőről le kell mondani a magas savtartalma miatt. A gin, fehér rum és a vodka tekintetében a long drink-ektől kell búcsút venni, például a toniktól és az egyéb szénasavas komponensektől és a színezékben gazdag szirupoktól. Ezen kiegészítők fogyasztása nem megengedett, azonban a gint, a rumot és a vodkát röviditalként, magában élvezhetjük és vízzel lekísérhetjük. ;-) A pálinka, rizspálinka és grappa esetében a koktélozás nem is nagyon jut az ember eszébe, de ezeket jegyezzük fel, hogy ezeket se long drink formájában fogyasszuk, inkább aperitifként.
A fehérborok közül a friss reduktív tételeket javaslom, kevésbé a hordós érlelésű sárgás színű borokat. Nézzünk is néhány bor- és ételpárosítást a fogfehérítés utáni Fehér Diéta szakácskönyvben található receptek közül:
Branzino halleves sauvignon blanc-nal – Matua Sauvignon Blanc
Leveshez több fogás esetén nem okvetlenül kell bort kínálni, azonban a Branzino halleves sauvignon blanc-nal elkészíthető egy könnyed főfogásként is, azaz önmagában is teljes értékű étkezés lehet. Ebben az esetben az egyik nagy kedvencet az új-zélandi Matua Sauvignon Blanc-t javaslom hozzá, melyből ráadásul nemrég érkezett a 2020-as évjárat. Lehet tesztelni!
Fácánhúsos palacsinta – Sauska 113
Előételnek és főételnek is különleges választás a fehér zöldségekkel, tejszínnel és tejföllel készülő Fácánhúsos palacsinta. A közepesen testes Sauska 113 jól illeszkedik az ételben található spárgához és a fácánhúshoz is.
Roppanós tök halfasírttal – Pannonhali Apátsági Rajnai Rizling Válogatás
A tökfőzelékről korábban a menzás, tökös liszthabarás jutott eszembe, azonban mióta volt szerencsém megkóstolni az Alabárdosban a roppanós tököt, azóta új értelmet kapott a tökfőzelék és rendszeresen el is készítem. Így került természetesen a recept a Fehér Diéta szakácskönyvbe, melyhez kiválóan illik az élénk, friss, citrusos, mentás mégis nagy formátumú Pannonhali Apátsági Rajnai Rizling Válogatás.
Illatos csirke wok-ban vízigesztenyével – Szent Tamás MÁD Furmint
A thaiföldi utazás inspirálta recepthez, amelyből egy igazi ízbomba étel készíthető, jó választás a komplex, elegáns, mély illatú és ízű Szent Tamás MÁD Furmint. Ez a magyar bor kellően domináns a távolkeleti ízek mellé.
Kedvet kaptál valamelyik étel elkészítéséhez? Az alábbiakban találod a Fehér Diéta szakácskönyvet, amely megrendelését követően, néhány napon belül meg is kóstolhatód a fenti fogásokat.